Citește fiecare din afirmațiile de mai jos.

Încearcă să răspunzi la fiecare dintre ele prin adevărat sau fals, înainte de a citi explicația dată pentru fiecare afirmație, la finalul articolului:


1.Doar câțiva oameni, foarte bolnavi, se automutilează.

2.Adolescenții care se rănesc încearcă să se sinucidă, dar nu au curajul să o facă.

3.Există multe moduri prin care oamenii se rănesc.

4.Oamenii care se automutilează sunt nebuni și ar trebui internați la psihiatrie.

5.Adolescenții care se automutilează încearcă să atragă atenția părinților.

6.Rănile autoprovocate sunt o modalitate de a fi acceptat la școală.

7.Doar adolescenții care au probleme psihice grave se vor automutila.

8. Dacă rănile pe care ți le faci sunt superficiale, automutilarea e doar o fază prin care treci.

9. Fetele și băieții se automutilează în feluri diferite.

Răspunsuri


 1. Fals: Aproximativ 1% din populație a încercat la un moment dat să se automutileze, ca modalitate de a face față unor emoții foarte puternice.

2. Fals: Cei mai mulți din adolescenții care se automutilează nu vor să moară, cei mai mulți spun că este un mod de a face față la durerea din viața lor, iar unii spun că a devenit un simplu obicei.

3. Adevărat: Oamenii fac acest lucru în mai multe moduri, cel mai frecvent prin tăierea sau arderea pielii.

4. Fals: Cele mai multe răni autoprovocate nu pun viața în pericol și nu necesită spitalizare, adulții internează de multe ori adolescenții în spital pentru că sunt speriați și nu știu ce să mai facă. Spitalizarea poate face lucrurile mai rele, pentru că adolescenții care se automutilează încearcă să dobândească un sentiment al controlului în viața lor, iar spitalizarea le răpește acest control și poate înrăutăți automutilarea.

5. Fals: Este mai degrabă vorba despre un strigăt mut după ajutor, cei mai mulți adolescenți care se automutilează își ascund cicatricile, mai ales de părinți.

6. Fals: Adolescenții care se automutilează se pot apropia de alții care fac același lucru pentru că simt că au ceva în comun, nu o fac însă din dorința de a face parte dintr-un grup.

7. Fals: Adolescenții care au probleme psihice grave și se automutilează sunt o minoritate.

8. Fals: Oamenii au toleranță diferită la durere, severitatea rănilor provocate nu indică natura și intensitatea emoțiilor.

9. Adevărat: Unii cred că fetele care se automutilează sunt descoperite mai mult decât băieții, iar băieții ar avea modalități diferite de automutilare (practicarea de sporturi extreme sau unde riscul de a te răni e mare).

Încearcă să răspunzi în comentarii la una din următoarele întrebări:

 • Ai fost surprins de vreun răspuns? Dacă da, de care?
 • Ce alte credințe false au oamenii despre automutilare? Încearcă să răspunzi la această întrebare gândindu-te la prieteni care au recurs la automutilare.
Ce știi despre automutilare?

14 comentarii la „Ce știi despre automutilare?

 • 13 noiembrie 2020 la 11:02
  Legătură permanentă

  Nu, deoarece aceste lucruri la noi in România se pot întâmpla , sa te aștepți la orice de la un adolescent sau oricare alt om , fiindcă dacă ei și au pus in cap automutilarea și nu au avut curajul sa o facă îndemâna ca poate nu acum ci mai târziu se va ajunge și mai rău decât ce voia el sa facă .
  Nu îmi aduc aminte sa fi avut vreun prieten sa decurgă la automutilare, dar cea mai cunoscuta era tăiatul pielii .

  Răspunde
  • 16 noiembrie 2020 la 11:32
   Legătură permanentă

   Referitor la intebarea nr 2: ma asteptam sa fie adevarata! Credeam ca au un „motiv” dar se pare ca adolescenții fac asta strict pentru a primi atenție.. Deși nu contest faptul că unele persoane sufera si asta este modul lor de a trece peste si a face față problemelor.

   Răspunde
   • 16 noiembrie 2020 la 11:40
    Legătură permanentă

    Automutilarea este o modalitate de control (ineficientă) a emoțiilor negative.

    Multe persoane o fac pentru starea de bine temporară care urmează rănilor autoprovocate.

    Cât despre faptul că adolescenții vor atenție… mi se pare de multe ori o simplificare exagerată a problemelor acestei vârste.

    Toată lumea are nevoie în fond de atenție, aproape nimeni nu se simte bine să fie invizibil. Contează însă ce facem pentru a obține atenția celorlalți.

    Răspunde
 • 13 noiembrie 2020 la 12:21
  Legătură permanentă

  Am fost uimit de răspunsul 5, deoarece eu cred ca unii se automutileaza din cauza ca, ei vor să atragă atenția părinților. Pentru ca au nevoie de ajutor sau simt nepăsarea părinților fata de ei și încearcă să rezolve situația prin automutilare.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 11:14
  Legătură permanentă

  Adolescenții care se automutilează încearcă să atragă atenția părinților (mă simt)

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 11:17
  Legătură permanentă

  Eu din punctul meu de vedere, cred că adolescenții vor să se sinucidă sau mai bine zis să se automutileze deoarece, nu își găsesc liniștea sau din contra s-au săturat să se chinuie cu această viață grea.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 12:10
  Legătură permanentă

  Sunt persoane care se automutilează cu un anume scop. Fie pentru a atrage atenția, fie din cauza că nu le este acordată iubirea necesară. Trebuie să avem grijă cum vorbim cu oamenii, cum ne comportăm cu ei, pentru că sunt oameni sensibili care au nevoie de atenție și grijă, nu de cuvinte urâte.

  P.s. E un articol foarte necesar și util pentru toți adolescenții.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 12:11
  Legătură permanentă

  Adolescenții se automutilează deoarece nu au altă alegere când se simt singuri sau cand au probleme personale.Mai mult adolescenții fac acest lucru ca să vadă cine cu într-adevăr țin la ei și cine o să îi atragă atenția:))

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 12:11
  Legătură permanentă

  M-a uimit răspunsul de la 5, deoarece unii adolescenți fac chestia asta doar pentru atenție sau pentru că este „la modă”; dar o mare parte din adolescenți fac asta din cauza problemelor, a neințelegerilor din familie, din cauza depresiei. Și cred că este adevărat că unii adoleșcenți se automutilează ca simbol a strigătului de ajutor, pentru că ei vor să primească ajutorul părinților din cauză că au probleme la școală cu alți adolescenți. Și în final adolescenții se automutilează și din cauza că primesc bullying.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 12:21
  Legătură permanentă

  Am fost impresionata de răspunsul 8 deoarece ma așteptam să fie adevărată,cred ca din cauza emoțiilor și puterea lor duc la o astfel de decizie, dacă emoțiile sunt mici nu cred ca se va ajunge sa se ia aceasta decizie de a-și face rău singur

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 14:38
  Legătură permanentă

  Referitor la întrebarea 2, unele persoane se automutilează din cauza durerii interioare. În cazul depresiei, unii ar alege să se automutileze pentru că durerea fizică să o întreacă pe cea sufletească.

  Răspunde
 • 16 noiembrie 2020 la 21:23
  Legătură permanentă

  Automutilarea nu este ,, cersire de atentie”. Este un strigat mut dupa ajutor. Cei ce ne automutilam, nu o facem pentru atenție. O facem pentru că durerea din noi e atât de mare, încât nu ne mai putem confrunta cu ea. O facem pentru că în durerea produsă, găsim câteva momente de non-durere daca îi pot spune așa. Într-adevar, sunt unii ce fac lucrul asta, doar pentru a fi in centrul atentiei, și sincer, nu-i înțeleg. Tocmai de aceea, când cineva descoperă că ne automutilam, suntem etichetați ca cerșetori de atenție. E ca o dependență, chiar dacă nu iti face bine, noi continuam sa o facem, pentru că ni se pare ca e ultimul lucru ce ne-a rămas. Ne automutilam nu pentru că nu avem glas de a spune ce simțim, ci pentru că știm că o să fim catalogati ca cerșetori de atenție, nu vom fi înțeleși sau nu vom fi băgați în seamă.

  Răspunde
  • 17 noiembrie 2020 la 13:24
   Legătură permanentă

   O facem pentru că în durerea produsă, găsim câteva momente de non-durere daca îi pot spune așa.

   O poți numi astfel, o funcție a automutilării este să te facă să uiți de o suferință interioară mai profundă. Distrage atenția de la durerea sufletească, după cum scria cineva mai devreme, la una fizică.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.