Multe socializări au loc astăzi în primul rând în mediul virtual, pe rețelele sociale și continuă după aceea în mediul fizic.

Scenariile imaginate mai jos oglindesc situații frecvente, în care cunoaștem pe cineva în online care nu este cine pare a fi sau suntem manipulați pentru a face ceva.


Gabriela a vorbit pe internet cu o fată numită Beatrice timp de câteva zile. Gabriela i-a spus lui Beatrice unde locuieşte, câţi ani are şi cum arată. Beatrice o întreabă pe Gabriela la ce şcoală merge. Este bine să îi răspundă ? ( Ce altceva nu ar trebui ca Gabriela să îi spună lui Beatrice ? )

Maria vorbeşte cu un prieten online, când apare o fereastră pop-up în care i se spune că este o problemă cu calculatorul şi trebuie să apese butonul pentru a scana calculatorul. Ar trebui să apese acel buton ? ( Ce ar trebui să facă )

Daniel vorbeşte cu un prieten pe care îl cunoaşte de pe internet. Prietenul se oferă să îl ajute la teme şi îi cere numărul de telefon. Este bine să îi dea numărul lui de telefon, din moment ce are legătură cu temele lui ? ( Ce ar trebui să facă )

Simona a vorbit cu Ionela online timp de câteva luni. Ionela îi scrie într-un mesaj că are aceeaşi vârstă cu a ei şi locuieşte în apropiere. Este bine să se întâlnească cu ea ? ( Ce ar trebui să facă ? )

Vlad a primit un mail de la un necunoscut, cu un fişier ataşat. Să îl deschidă ? ( Ce ar trebui să facă ? )

Danusia a primit un mesaj online de la o persoană care spune că este profesor de matematică. Ar vrea să ştie la ce şcoală merge şi cum se numesc profesorii ei. ( Ce ar trebui să facă ? )

Andrei a primit un mesaj în care i se spune că a câştigat un Playstation, ultimul model. Trebuie doar să complezeze câteva câmpuri, cu numărul lui de telefon şi adresa de mail, pentru a putea fi contactat. ( Ce ar trebui să facă ? )

În timp ce se află pe pagina de FaceBook, Cristi primeşte un mesaj pe chat, în care i se spune că mama lui a avut un accident grav de maşină, şi trebuie să îi dea datele personale şi să trimită urgent un SMS cu credit în valoare de 100 de euro pentru a o transporta la spital imediat. ( Ce ar trebui să facă ?)

Cornelia primeşte o cerere de prietenie de la Bogdan. Cornelia o acceptă, după care Bogan îi trimite câteva fotografii cu el şi îi cere la rândul lui câteva fotografii. ( Ce ar trebui să facă ? În fotografii, Bogdan arată destul de bine…)


Care sunt formele de manipulare din scenariile de mai sus? Te-ai confruntat cu alte situații similare celor descrise? Dacă da, împărtășește cu colegii tăi în secțiunea de comentarii, pentru a ști cum să se protejeze pe viitor!

Scenarii cu… happy-end?

2 comentarii la „Scenarii cu… happy-end?

 • 23 noiembrie 2020 la 13:09
  Legătură permanentă

  Urăsc această perioada în care ne aflăm , doresc cat mai repede să ne intoarcem la scoala , face to face , astfel incat sa nu mai existe probleme cu semnalul , conectarea la ora , sau să stăm mult timp să încercăm o temă .
  E atât de greu pentru noi , elevii , dar si pentru profesori .
  Îmi simt ochii atât de obosiți , dupa ce termin orele , dar nu pot sa ma odihnesc , si trebuie să-mi fac din teme , proiecte , sa citesc carti pdf …

  Răspunde
 • 24 noiembrie 2020 la 13:06
  Legătură permanentă

  Nu m-am confruntat cu situații similare, întrucât încerc sa evit pe cat posibil persoanele necunoscute. În exemplele prezentate mai sus avem mai multe forme de manipulare. În fiecare situație, o persoana dorește să obțină de la alta persoana diferite bunuri materiale, sume de bani sau chiar informații cu care persoana respectiva le va folosi împotriva pers. manipulate, sunt cazuri în care se folosește ca „obiect”de manipulare persoanele dragi. Concluzia este să nu ne încredem în persoanele pe care nu le cunoaștem.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.